Thursday, September 15, 2011

Love Makes You Do Things You Cannot/Didn’t Do

 

And it’s true.

Because I actually experienced (for the first time in my life), menyiang ikan yang masih hidup.

raya d ranau 1

Itu ialah di kampung Jay, di Ranau. Raya lepas saya spent 1 malam beraya di sana. Pada mulanya pagi itu, saya tiada berbuat apa-apa pun. Jadi saya cepat-cepat pergi kupas bawang, sebelum saya terpaksa buat sesuatu yang saya tidak mahir. Contohnya menggoreng mee untuk sarapan. Saya tahu, tapi tidak lah sesedap mana, lebih-lebih lagi kalau menggoreng untuk lebih 20 orang. Gulp.

Jadi saya kupas bawang.

raya d ranau 2

Sekejap saja, lepas tu cousin-cousin tunang rampas semua bawanghahahaha. Jadi saya ambil keputusan untuk join menyiang ikan. Sebab nampak seronok.raya d ranau 3Dan saya tidak pernah menyiang ikan yang masih hidup. Sedangkan ikan mati pun saya tidak layan. Di rumah sendiri saya boleh harapkan Mummy atau 4 orang kakak saya. Senang bukan.

Tapi sebab itu di kampung tunang. Saya rasa perlu dan mahu sangat berbuat sesuatu.

Hebak kan saya, walaupun sebenarnya kalau kamu perasan pada gambar, di tangan saya terdapat plastik yang saya gunakan sebagai sarung tangan untuk pegang ikan. Ha ha. Pelan-pelan belajar bah kan.

Saya juga berjaya mandi di tandas yang berada di luar rumah. Iya. Di kampung tandasnya kan di luar rumah. Tandas batu semen juga. Cuma ruang mandi tiada pintu. Yang ada cuma tabir. Dan saya berjaya overcome fear saya itu. Rasa macam Taylor Swift pula, fearless! He he.

Takut bercampur excited juga. Sebab saya fikir, kalau saya buat, maka saya sudah ada pengalaman itu. Nanti boleh gebang (seperti yang saya sedang buat sekarang hahahaha).

Apapun, tentang kerja-kerja rumah dan dapur sebegini, masa bujang ni memang saya jarang-jarang sekali buat. Yang paling saya suka pun, lipat kain. Kalau masak hari-hari tu memang jauh sekali. Saya tengok di twitter, ramai kawan-kawan yang sudah berkahwin share pengalaman dorang, masak express la, cuci iron baju suami dan sebagainya.

Saya tahu, satu hari nanti, tidak lama lagi. Saya perlu buat itu semua. Jadi saya mesti ada pengalaman, walaupun pengalaman satu kali hehe. Sementara itu, saya boleh enjoy masa bujang puas-puas seperti “ah esok-esok lah lipat kain”, atau “oh kakak tidak masak?  makan luar saja” hari-hari makan luar. Saya masak juga sekarang, cuma by request oleh anak-anak buah, atau tiba-tiba rajin, which is JARANG-JARANG berlaku.

Saya kira satu hari nanti, bila perkara yang boleh menjadi pilihan antara mahu atau tidak ini sudah menjadi tanggungjawab, maka akan auto-pandai juga nanti.

Gambar-gambar di atas adalah sebagai bukti kepada kakak-kakak saya, yang saya betul-betul menyiang ikan hohohohoho. I did it, and, Yes, love makes me.

raya di ranau 4

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin

-Cinoi, September 2011.

1 comment:

Pertt Alpah said...

nice entry.. hihi itu yang aku takut tu...mula2 buat try something yg kita x pnh buat hehe..